tisdag 24 september 2013

Internetsociologi Del 1

Nätokrater

 

Inledning: Information har påverkats oss genom historien på flera olika sätt. När en människa har brist på information i ett ämne tar vårt fiktiva tänk över. I en politisk fråga till exempel agerar vi människor efter denna regel när vi har brist på kunskap. När vi människor inte längre besitter kunskap i ett ämne tar vår fiktion över. Bristen på kunskap beror på bristen av information och personer som idag äger makten över informationen kallas nätokrater. Nätokrater är en ”ny” överklass som har växt fram under det nya paradigmskiftet. Här kommer jag att berätta om hur informationen har påverkat människan i historien och hur det har växt fram en ny överklass av att, det nya paradigmet har skapat en explosionsartad exploatering av information. När information väller ut blir den ”sannhetsenliga” informationen väldigt dyrbar och de personer som kontrollerar denna information kallas nätokrater. 

 

Betydelse i historien: Det finns en gammal anekdot som visar tydligt vad information betyder för oss människor.  I den klassiska anekdoten hittas en japansk soldat ute i djungeln 35 år efter andra världskriget. Han levde i djungel samtidigt som han gömde sig från soldater. Han hade ingen aning om att kriget redan var slut på grund av hans brist på information. I soldatens brist på information tog hans fiktions-tänk över, som målade upp en fantasibild. Detta är väldigt komiskt, men ändå utmärkande för oss människor. När soldaten kom tillbaka till Japan märkte han allt han hade missat. Historien väntar inte på dig!

 

När aztekerna gick under av spanjorerna hade aztekerna många fler soldater.  Aztekerna förlorade kriget mot conquistadorerna. Varför blev det så? Jo, det skedde på grund av aztekernas informationsbrist. Aztekerna hade ingen aning om spanjorernas anfall och därför blev deras taktiska nederlag alldeles för stor. De förlorade på grund av bristen på information. Aztekerna hade många fler soldater, men hövdingen hade ingen aning om att Conquistadorerna hade ödelagt tre indianstammar innan de attackerade. Spanjorerna visste precis hur Aztekernas armé såg ut m.m. därför vann de slaget. - Hälsningar Farbror Blå

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar